Jste zvyklí jíst v restauracích? Vaše děti se stravují ve školách a školkách? Co dělat, když je všude zavřeno? Zjistěte, jak správně jíst a zachovat si tak pevné zdraví.

Udělejte si plán

Vyhněte se nadměrnému nakupování. Jídla je dostatek, proto není třeba panikařit. 

Nákupní panika může mít negativní důsledky, jako je zvýšení cen potravin a jejich nadměrná spotřeba. 

Popřemýšlejte tedy doma nad svými vlastními potřebami a potřebami ostatních členů domácnosti. 

Udělejte si přehled o tom, co už máte, co vám chybí a přednostně zpracujte potraviny s kratší trvanlivostí. 

Napište si nákupní seznam a nechoďte nakupovat hladoví. Pokud byste měli hlad, je možné, že se seznamu nebudete držet a nakoupíte potraviny, které jsou zbytečné a navíc nezdravé. 

 

Připravujte domácí jídla

Využijte toho, že trávíte více času doma a uvařte si vlastní jídlo. Nejen, že strávíte více času s rodinou, dopřejete si také zdravější potraviny a ušetříte spoustu peněz.

Nemáte-li své oblíbené recepty, můžete se inspirovat těmi, které najdete online. Experimentujte s přísadami a hrajte si. 

Mimo hlavní jídlo si můžete připravit také kvalitní domácí dezert. Vyzkoušet můžete například recept na mrkvový dort, který je zdravý, osladí vám život a obalí vaše nervy.

 

Při výběru ingrediencí využijte strategie

Pokud je to možné a produkty jsou k dispozici, upřednostňujte ty čerstvé před trvanlivými. 

Můžete sáhnout také po mraženém ovoci a zelenině, které můžete používat po delší dobu. 

Abyste se vyhnuli plýtvání, stane-li se, že vám přeci jen nějaké jídlo nadbyde, můžete toto jídlo zmrazit a použít v dalších dnech bez obav, že by se zkazilo.

 

Využijte možnost rozvozu 

Ačkoli doporučujeme vařit si doma, ne vždy je to možné, například z časových důvodů. 

V době koronaviru nabízí většina restaurací možnost rozvozu nebo osobního vyzvednutí přes výdejní okénko. 

Některé obchodní řetězce i soukromí prodejci nabízejí také rozvoz základních surovin, jako je zelenina, ovoce, pečivo a další. 

Mějte na paměti, že dovoz potravin není praktikován ve všech městech. V tomto případě je nutné zjistit, jaké služby tohoto druhu jsou poskytovány ve vašem okolí. 

 

Pozor na velikost porcí

Koronavirus (COVID-19) způsobil uzavření nejen restaurací, ale také sportovišť a fitness center. 

Pokud jste byli zvyklí pravidelně sportovat a nyní jste nuceni pohyb omezit, je nutné zamyslet se nad změnou stravování.

Dejte si pozor také na volný čas. Lidé, kteří tráví většinu času doma a nezabývají se nějakou konkrétní činností, mají větší sklon k přejídání a přibírání na váze.

 

S potravinami manipulujte bezpečně

Při přípravě jídla, pro sebe i pro ostatní, je nutné dodržovat správné hygienické postupy, abyste zabránili kontaminaci potravin a zdravotním potížím, které mohou jisté potraviny způsobovat.

 

Mezi klíčové zásady správné hygieny patří:

 

  • udržujte ruce, kuchyň i nádobí čisté
  • oddělte od sebe syrové a vařené jídlo, zejména syrové maso
  • jídlo pečlivě vařte
  • používejte nezávadnou vodu
  • jídlo uchovávejte v teplotě pod 5 °C 

 

Omezte příjem soli

Dostupnost čerstvých potravin může být, v době koronaviru, omezena. Proto možná bude občas nutné spoléhat se více na konzervované, mražené a zpracované potraviny. 

Mnoho z těchto potravin ovšem obsahuje vysoké procento soli. 

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by neměl člověk přijmout více než 5 g soli denně. 

Upřednostňujte proto potraviny se sníženým nebo žádným přídavkem soli a nezapomeňte také dostatečně pít. Sůl totiž silně dehydratuje.